Ideologi IS Di Sekolah Pondok Hanya Propaganda – NGO

PETALING JAYA: Seorang NGO Islamik menolak kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang Menteri Besar dengan menyatakan beliau hanya bertujuan untuk memalukan sekolah agama (pondok).

Menurut Setiausaha Persatuan Madrasah Tahfiz Al-Quran Malaysia (Permata) Syed Sharim Shayid Khalim, kenyataan itu telah mencemarkan integriti institusi Islam seperti tahfiz dan madrasah.

Menteri Besar tersebut menyatakan bahawa kerajaan negeri akan mengeluarkan garis panduan kepada sekolah-sekolah tahfiz negeri untuk mencegah penyebaran   ideologi IS, dan memastikan kebajikan pelajar di institusi itu terbela.

Syed Sharim tidak bersetuju dengan kenyataan itu, dengan mendakwa kerajaan negeri telah mendesak institusi tahfiz menggunakan isu-isu yang tidak relevan.

“Tahfiz tidak pernah mengajar ideologi itu. Kita tidak membenarkan murid untuk mengendalikan pisau, apatah lagi senjata api. Mereka seolah-olah ingin mendesak kami supaya sekolah tahfiz terpaksa gulung tikar.”Syed Sharim

Beliau berkata kebanyakan sekolah-sekolah tahfiz, walaupun tidak berdaftar di bawah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), mempunyai garis panduan kurikulum yang ketat.

Syed Sharim juga mendakwa bahawa ini adalah satu langkah untuk menukar sekolah tahfiz ke sekolah agama bantuan kerajaan.

Dilaporkan bahawa kerajaan negeri tersebut sedang merangka garis panduan bagi maahad tahfiz di negeri ini untuk menjaga kebajikan dan kepentingan murid-murid.

Menteri Besar berkenaan berkata, seminar dan dialog akan diadakan tidak lama lagi untuk mengumpul idea dan pandangan daripada pihak berkaitan, termasuk pengendali sekolah tahfiz dan penyelia, untuk menggubal garis panduan baharu.

Share: